Български English Русский
АГ отделение 052 332 000
Педиатрично отделение 052 332 100

Ортопедия и травматология 052 332 500
Спешен телефон 052 38 38 58

Меню / Записване на час
Нормално раждане - Раждане
Нормално раждане - Раждане
Раждане

Нормално раждане

Определение: 
Раждането е физиологичният процес на изгонването на плода от матката на майката. Представлява поредица от ритмични контракции, които придвижват бебето надолу през маточната шийката и влагалището.
Начало на раждане
Започването на раждането е неясно определено във времето. Съществуват известни признаци, които съпътстват началото на раждането.
Признаци за начало на раждане:

- Изпадане на "слузната запушалка" - представлява кървенисто-розова слузеста метерия, която излиза от шийката, когато тя се размекне. Може да се появи от няколко дена дори седмица по-рано до часове преди началото на раждането. Функцията на слузната запушалка през бременността е да държи матката затворена и да я пази от инфекция. 
- Контракции - болки подобно на менструални, чувстващи се ниско в корема и в гърба, покачващи се като вълна и после спадащи, които започват бавно и се засилват по честота и интензитет.
- Пукване на околоплодния мехур - представлява изтичане на околоплодна течност от матката през влагалището. Това е сигурен знак за започване на раждане.
Лъжливо раждане
Често бременните не са сигурни какво точно представляват контракциите и кога наистина раждането е започнало. Има някои критерии по които могат да се различат истинско от лъжливото раждане.
Истинско раждане: Лъжливо раждане:
Контракциите са на регулярни интервали
Интервалите се увеличават постепенно
Силата се увеличава постепенно
Болка-дискомфорт в корема и кръста
Контракциите не спират при успокоение
Има разширени на шийката
Контракциите не са на регулярни интервали
Интервалите оставт дълги и се увеличават постепенно
Силата не се променя
Болка-дискомфорт само в корема 
Контракциите спират при успокоение
Няма разширени на шийката
Индукция на раждането:
При някои жени раждането не започва спонтанно и се налага да бъде подпомогнато. В тези случаи се преценява, че бебето ще се чувства по-добре извън отколкото в матката. Най-често причините са пренасяне, прееклампсия, ниско тегло и ретардация наплода, намалени околооплодни води, кървене към термина.

Начини на индукция:
* Включване на система с окситоцин (хормон регулиращ маточните контракции) - предизвиква контракции. Предпочита се при „подготвена" маточна шийка.
* Отваряне на околоплодния мехур - извършва се като при гинекологичен преглед и не е болезнено. Често след спукването на околоплодния мехур започват контракции. Обикновенно се комбинира със система с окситоцин.
* Простагландини - прилагат се ако шийкате е „неподготвена" (дълга, затворена). Обикновенно се ползват простагландинови глобули, гел, таблети, които се поставят във влагалището. Тези медикаменти „подготвят" маточната шийка, като я размекват, изглажадт. Също така те предизвикват и маточни контракции. Този начин на индукция имитира естественото отделяна на простагландини от организма.
Индукцията на раждането не винаги е успешна и вероятността да се премине към цезарово сечение е по-голяма от колкото ако раждането е започнало спонтанно.
Фази на раждането:

Раждането се разделя най-общо на три фази.
1) Първа фаза на раждането
Това е най-дългата фаза и може да продължи дни. Определя се от появата на контракции и дилатацията на маточната шийка.
Дели се на две подфази:
А) Латентна фаза: най-ранната фаза, когато контракции едва започват и се чувстват като дискомфорт. Тази начална маточна активност води до подготвяне на шийката за раждане - тя се скъсява и изтънява. През този период се изчаква контракциите да се засилят и зачестят, но е възможно и контракциите да намалеят и да изчезнат. За това е по-добре през латентната фаза бременната да остане вкъщи, да се успокои и отпусне докато се установи, че раждането наистина е започнало. 
За по-добро толериране на болката се препоръчва бреенната да се движи, да пробва различни пози, може да ползва вана, за отпускане на болката.
В) Активна фаза - маточните контракции са по-редовни и силни, вече са на интервал от 3-4 минути и продължават 30-60сек. Вече трбва задължително да сте се обабдили на лекаря си. Контракциите водят до отваряне(разширяване) на шийката. Напредването на този период се определя от дилатацията в см. на маточната шийка. При дилатация 10 см. имате "пълно разкритие", т.е. шийката е достатъчно разширена , за да може бебето да премине през родовия канал. Тогава навлизате във втора фаза на раждане.
През активната фаза на раждането се следи сърдечната дейност на бебето и съответно състоянието му .
Също така активната фаза на раждането е времето, когато може да се направи епидурално обезболяване. 
Често през активната фаза на раждането се назначава система с Окситоцин (хормон, регулиращ маточните контракции). Нейното включване се налага ако контракциите не са достатъчно силни или дилатацията на маточната шийка не напредва достатъчно. Окситоцинът подържа контракциите достатъчно силни и продължителни и по този начин скъсява раждането. 
Ако околоплодният мехур не е пукнат спонтанно, обикновенно той се отваря от лекаря на даден етап от активната фаза на раждането. Отварянето на околоплодния мехур засилва маточните контракции, както и натискът който главата на бебето упражнява върху маточната шийка и по този начин ускорява нейното разширяване.
Бременната не трябва да се напъва преди пълно разкритие (т.е. в първата фаза на раждането), защото се изморяват, а също и защото може да се разкъса шийка на матката.
2) Втора фаза на раждането 
Това е фазата на напъни и раждането на бебето (изгонващ период). Продължава от 10мин до 2ч.
При дилатация 10 см (пълно разкритие) се усещат напъни и бременната навлиза във 2-ра фаза на раждането. Това е моментът, когато трябва да напъвате. Всяка контракция и всеки напън избутват по малко бебето през родовите пътища. След като главата на бебето се подаде от влагалището, акушерката изважда главата на бебето, като внимава да не се получат големи разкъсвания на меките родови пътища. След това се раждат рамената и после цялото бебе, което става бързо. 
След като бебето е родено се прерязава пъпната връв и бебето се предава на неонатологичният екип за преглед.
През втората фаза на раждането най-важно е участието на бременната. Трябва да напъвате с всички сили, всеотдайно, използвайки максимално всяка контракция, за да помогнете да се роди бързо бебто. Важно е да слушате и да изпълнявате точно инструкциите на акушерката и на лекаря, да напъвате когато трябва и да почивате между контракциите. През втората фаза на раждането също се следят тоновете на бебто.
Това е и най-рисковата фаза за бебето. В изогнващия етап може да се окаже, че то е твърде голямо за да мине през таза, или да се появят други усложнения от страна на бебто - да се нарушат сърдечните му тонове, които да наложат оперативна намеса. Според спешността на състоянието и степента на напредване не раждането може да се направи епизиотомия, апликация на форцепс, вакуум екстракция, цезарово сечение.
Епизиотомия, перинеотомия - предствлява разрез на перинеума и задната влагалищна стена под локална или епидурална анестезия. Прилага се ако влагалищният отвор не се разтяга достатъчно, за да се роди главата на бебето и се очакват разкъсвания. В такива случаи неравните краища на разкъсването зарастват по-трудно от малък гладък срез. Епизиотомия се налага и ако е необходимо по-бързото раждане на бебето при данни за фетално страдание. След раждането разрезът се зашива.
Прийомът на „Кристелер" - Вашият лекар може да се наложи да приложи умерен натиск върху корема Ви, за да подпомогне напъбните. Прилага се при продължително раждане и недостатъчно силни напъни или за да се роди бебто бързо при съмнение за страдание на плода. 
Форцепс - представлява „щипци", с които се захваща главата не бебето и се издърпва от лекаря. Налага се при данни за страдание на плода и глава на изхода на таза с цел бързото раждане на плода или при недостатъчно силни напъни.
Вакуум екстракция - представляа чашка, която се поставя на главата на бебето и образува вакуум. Чрез нея се издърпва от лекаря. Налага се при данни за страдание на плода и глава на изхода на таза с цел бързото раждане на плода или при недостатъчно силни напъни. Представлява по-лека алтернатива на форцепса.
* Цезарово сечение - Това е коремна операция за раждане на плода. Прилага се при данни за страдание на плода и глава високо в таза или при ненапредване на раждането.
3) Трета фаза на ражданетo - раждане на плацентата (10-30min)
След като бебето се роди матката се свива до размера на плацентата. Матката продължава да се контрахира и след няколко контракции плацентата се отлепя . С последващите контракции матката изхвърля плацентата. За да се ускори отделянето на плацентата и за да се намали кръвозагубата обикновенно се прави инжекция с окситоцин или метергин. След като и плацентата се роди матката се контрахира, като по този начин мускулните влакна притискат кръвоносните съдове и спират кървенето.

Плацентарният период е най-опасната част от раждането за майката. Усложненията, които могат да настъпят през тази фаза са свързани с обилно кървене (неотлепване на плацентата, задържане на плацентарни части, намален тонус на матка), което може да бъде и животозастрашаващо. При обино кървене могат да се наложат няколко манипулации за овладяване на кръвозагубата:

* Прилагане на лекарства засилващи контракциите на матката - окцитоцин, метергин
* Мануална екстракция на плацента - ако плацентата не се отлепи спонтанно се налага тя да бъде извадена с ръка от лекаря. Извършва се под анестезия.
* Ревизия на матката - При съмнение за задържани плацентарни части се налага лекаря да провери кухината на матката. Може да се извърши с ръка или с инструмен - кюрета.
* Хистеректомия - в много редки случаи, когато всички останали мерки не могат да спрат кръвотечението се налага отстраняване на матката. Това е жовотоспасяваща операция.
След раждането на плацентата раждането е приключило. Изчаква се около 2 часа в родилна зала , за да се уверим , че всичко е наред и че няма силно кървене, след което родилката се превежда в стаята си.

Пуерпериум (периодът след раждането):

При добро общо състояние на родилката и желението й тя може да закърми новороденото веднага след раждането - още в родилна зала или в първите часове когато се почувства готова. 
След раждането ще усещатае болки/контракции като при силна менстуация за няколко дена - седмица. Това са физиологични контракции. По време на кърмене матката ще се свива още повече и болката ще се засилва , тъй като се отделя окситоцин.
Възможно е да усещате болка или дискомфорт в тазовото дъно и перинеума. То се дължи на епизиотомията или разкъсвания /охлузвания на меките родови пътища. Този дискомфорт обикновенно преминава за няколко дена.
Колкото повече се движите след раждането и по-интензивно кърмите, по-бързо протича и възстановяването.
За няколко седмици (4-6) не трябва да се ползват тампони, вани. Не трябва да се прави секс.

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да може да функционира правилно. Повече за бисквитките Разбрах и приемам!