Български English Русский
АГ отделение 052 332 000
Педиатрично отделение 052 332 100

Ортопедия и травматология 052 332 500
Спешен телефон 052 38 38 58

Меню / Записване на час
Кърмене - За бебето и детето
Кърмене - За бебето и детето
За бебето и детето

Кърмене

ЕСТЕСТВЕНО ХРАНЕНЕ

„ Малкото дете, родено вчера, живее от млякото и обичта на майката." 
Омир


Майчиното мляко е най-добрата храна и защита за новороденото. През еволюцията на човечеството, природата се е погрижила да осигури всичко необходимо за правилното физическо и психомоторно развитие на бързо растящия детски организъм. Кърменето, в идеалния случай, трябва да продължи до 6 - 12ия месец като през второто шестмесечие се въвеждат постепенно по-консистентни храни. Установено е, че съставът на майчиното мляко се адаптира постоянно към растящите нужди на бебето, като антителата и други имунологични фактори, съдържащи се в него го защитават от инфекциите, присъстващи в околната среда.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МАЙЧИНОТО МЛЯКО?

Кърмата е видово специфично мляко, което съдържа вода, белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали, микроелементи и други.
1. Вода - майчиното мляко съдържа преди всичко вода, като всички негови съставки са така разтворени в нея, че задоволяват непрекъснато променящите се потребности на детето. Многото проучвания върху състава и функциите на кърмата дава основание на СЗО ( Световна Здравна Организация ) да въведе термина „изключително кърмене", при което детето се храни само с кърма без допълнителен прием на други храни и течности.
2. Белтъци - те са основен градивен материал. Представени са от суроватъчен протеин (предимно лакталбумин) и казеин в съотношение 2:1. За сравнение, в кравето мляко съотношението между двете съставки е 1:4. Казеинът е по-трудно смилаем, преципитира (пресича се) в стомахчето на новороденото като образува едри флокули (големи влакна), коитo се смилат много по-трудно. За разлика от него, суроватъчният протеин, който е по-голямата част от белтъците в майчинaта кърма е по-лесно разтворим във водна среда и по-лесно смилаем.
3. Мазнини - в майчиното мляко са от голямо значение за развитието на нервната система, зрението, съдовата и имунната система. Те са представени от наситени и ненаситени мастни киселини (моно- и полинененаситени). От особено значение за развитието на ретината и нервната система са намиращите се в кърмата арахидонова (АА) и докозахексаенова киселина (ДНА) - принадлежат към клас омега-3 полиненаситени мастни киселини. Установено е, че те са в по-високо количество в мозъка на кърмените деца, като удължаването на кърменето влияе върху по-добрите познавателни функции в по-късна възраст. Съдържанието на мазнини, съотношението между наситените и ненаситените мастни киселини в майчиното мляко, както и това между ДНА и АА е различно и зависи от много фактори, един от които е храненето на майката. Мастният състав на кърмата е толкова уникален, че той трудно може да бъде наподобен в изкуствено мляко.
4. Въглехидрати - основният въглехидрат в майчиното мляко е лактозата. Тя е единствената храна за мозъка на новороденото дете, доставяйки енергия за сметка на глюкоза. Нейната биологична роля не се изчерпва само като енергиен източник, а и като източник на галактоза, структурен елемент при миелинизацията на нервните влакна, за формиране на здравословна чревна флора, фактор, определелящ консистенцията на изпражненията.
5. Минерали и микроелементи - при правилно хранене на кърмачката, чрез майчиното мляко се осигурява всички необходими минерали и микроелементи за правилното развитие на детето, без да има риск от предозирането им и пренатоварване на незрелите храносмилателна и отделителна система.
6. БИОЛОГИЧНО АКТИВНИ СЪСТАВКИ НА МАЙЧИНОТО МЛЯКО 
- имуноглобулини - представляват особен вид белтъци, които осигуряват естествена защита на детето от инфекции. Дори майката да боледува, в организма и се изграждат антитела (имуноглобулини) срещу причинителя на заболяването, които преминават в кърмата и по този начин предпазвaт бебето от заболяване;
- пребиотици - представляват несмилаеми олигозахариди (сложни захари), които избирателно стимулират развитието на полезната бифидусбактериална чревна флора. Тази, наречена още, добра чревна флора предпазва детето от болестотворните микроорганизми, които могат да попаднат в стомашно-чревния му тракт. На пребиотиците се дължи фактът, че кърменото бебе по-рядко страда от храносмилателни смущения като запек, колики и диария. Майчината кърма не съдържа пробиотици - (живи бактерии оказващи полезен ефект върху организма). Пробиотиците се развиват в храносмилателната система на детето, използвайки като хранителен субстрат пребиотиците. 
- лизозим - разрушава клетъчната стена на бактериите като по този начин подпомага тяхното унищожаване;
- лактоферин - стимулира имунната система, свързва желязото, необходимо за развитието на бактериите, като по този начин потиска растежа им. От друга страна лактоферинът увеличава бионаличността на желязо у детето;
- клетъчни елементи - макрофаги, лимфоцити, които унищожават директно или чрез специфични вещества болестотворните микроорганизми;
- хормони и растежни фактори - стимулират узряването и специализацията на различните бариери в храносмилателната система.
- нуклеотиди - представляват важни вътреклетъчни молекули и градивни елементи на нуклеиновите киселини (носители на генетичната информация). Участват в много биохимични и биологични процеси в организма. Стимулират имунната защита и клетъчния растеж.
- Мазнини - разрушават мембраните на някои вируси
- Ензими, антиоксиданти и много други

ЗАЩИТА, ПОДКРЕПА И НАСЪРЧАВАНЕ НА КЪРМЕНЕТО

През последните години поради различни причини - културни, социални и икономически значително намалява броят на кърмените деца. Поради това насърчаването, подкрепата и защитата на кърменето стана приоритет в работата на СЗО и УНИЦЕФ. Те подчертават необходимостта от подробна информация както за майки, така и за здравните работници.

Основните положения, заложени в програмите на СЗО са:
• Кърмата е идеалната храна за бебето. Най-добре е то да продължи до края на първата година и минимум до 6 -ия месец
• Кърменето е физиологичен процес
• Неоснователният страх от липса на кърма е най-честата причина детето да не се кърми или да се дохранва от рано с адаптирани млека
• Най-добрият стимул за лактацията са възможно най-ранното поставяне на бебето на гърда веднага след раждане и близкият контакт между него и майката
• Здравото, доносено новородено не се нуждае от вода или друга храна през първите 2 - 4 дни след раждането
• Коластрата е важна за новороденото - тя е неговата първа имунизация
• Всяка храна или течност, включени през първото полугодие, имат отрицателен ефект върху сукането и млечната секреция. Кърмачето не се нуждае от други храни преди навършване на 4 месеца. Ранното захранване е причина за диарии, алергии и други.

"КЪРМЕНЕТО Е НАЙ-ДОБРО ЗАЩОТО..."

UNICEF посочва 101 причини, поради които си струва да се кърми:

• Кърмата е полезна както за бебето, така и за неговата майка.
• Майчиното мляко дава защита на детето срещу чревни, дихателни и други инфекции.
• Кърменето предпазва от възпаление на ухото.
• Намалява риска от алергии.
• Намалява риска от диабет и имунни заболявания.
• Предпазва от затлъстяване - при кърменето са възможни само количествени, но не и качествени грешки.
• Кърмата е по-лесно смилаема.
• При кърменото дете проявите на стомашно-чревен дискомфорт - колики, запек, оригвания се срещат по-рядко и преминават по-лесно и бързо.
• Кърменето е добра профилактика на зъбния кариес. 
• Кърменето ускорява обратното развитие на матката.
• Кърменето предпазва от рак на гърдата.
• Кърменето е хигиенично.
• Кърменето е икономично.
• Кърменето е не само начин на хранене - то помага на майката и детето да създадат тясна, изпълнена с любов връзка от самото начало.
• Кърменето понижава риска от развитие на майчина остеопороза.
• Кърмата е винаги с подходяща температура.
• Няма безпокойство, че водата е замърсена.
• ...................

ДЕСЕТ СТЪПКИ КЪМ УСПЕШНО КЪРМЕНЕ

Във връзка със значението на естественото хранене за здравето на бебето СЗО и УНИЦЕФ разработват специална програма, която се препоръчва в родилните отделения:

1. Да разполага с писмена програма за осъществяване на кърменето в отделението, персоналът редовно да бъде информиран
2. Да се провежда обучение на персонала за придобиване на квалификация, необходима за изпълнението на програмата.
3. Да се информират бременните жени за ползата и начина на кърмене.
4. Да се помага на майките да закърмят бебето половин час след раждането.
5. Да се показва на майките как да кърмят и как да поддържат лактацията, дори ако са отделени от своите бебета.
6. Да не се дава на бебетата друга храна, освен в случаите когато има медицински показания.
7. Да се въведе практиката майката и новороденото да бъдат заедно 24 часа в денонощието.
8. Да се насърчава кърменето при всяко желание на новороденото.
9. Да не се дава на бебето биберони и други смукалки за успокоение
10. Да се съдейства за създаване на групи в подкрепа на кърменето и майките да се насочват към тях след изписване от болницата.

Кога да започне кърменето?

Най-добре е бебето да се постави на гърда първите часове след раждането. Много проучвания показват, че сукателният рефлекс е най-силен в първите 20 - 30 минути след раждането, като след това бавно отслабва и увеличава своята интензивност едва след втория, третия ден.

В определени случаи, когато раждането е било тежко и продължително, прилагани са медикаменти или майката и бебето не са преодолели шока на раждането, и двамата имат нужда от почивка за да се възстановят от преживяното. Едва тогава идва редът на следващата стъпка - първия опит за кърмене и сукане. Обикновено в тези случаи началото е по-трудно, но при достатъчно търпение и увереност в собствените сили кърменето ще тръгне добре.

Техника на кърменето

1. Преди кърмене подсушете бебето и проверете проходимостта на нослето. Засъхналите секрети затрудняват кърменето.
2. Измийте ръцете си с топла вода и сапун. Гърдите почистете с памучен тампон, напоен с преварена вода. Сапунът, използван за измиване на гърдите, отстранява естествените мазнини и изсушава кожата, което заедно с продължителното и неправилно сукане е предпоставка за образуване на рагади.
3. Необходимо е да се разположите удобно. Гърбът трябва да е стабилен и дoбре подпрян, така че да не се изтощавате бързо. Напрежението, особено в областта на раменете и плешките, възпрепятства потичането на млякото. Ръката, в която лежи бебето, не трябва да виси във въздуха. Коремчето на бебето трябва да е срещу вашия корем, главичката да е в лакътната става, а ръката ви да обхваща дупето.
4. Бебето трябва да се постави правилно на гърдата. Притискането на главичката на бебето към гърдата, го обърква и то започва да търси не където трябва. 
5. Не натискайте гърдата с пръст, тъй като зърното „се хлъзга" в устата на детето.
6. Позата на кърмене трябва да е удобна както за майката, така и за бебето:
• Поза люлка - това е най-често използваната поза при здрави доносени новородени. При нея главата и тялото на бебето са една линия.

• Модифицирана люлка - подходяща е за преждевременно родени бебета и при бебета с проблеми при захапване на зърното. С нея се осигурява на бебето допълнителна опора на главата, като му помага да остане на гърдата.

• Футболна топка - подходяща е за майки, родили със секцио, с големи гърди или обърнати зърна, както и за недоносени бебета. Тази поза позволява на майката да вижда и контролира по-добре главата на бебето.

• Легнала странично - подходяща е за майки, родили с цезарово сечение и за такива с вагинални шевове, тъй като тази поза не натоварва раната от операцията и позволява на майката да си почива докато бебето суче.


7. Колко време трае кърменето? - за здравото, доносено новородено обикновено са необходими около 20 минути. Това време е достатъчно да се освободи достатъчно пролактин, необходим за следващото образуване на мляко. Бебето изсуква около 85 % от необходимото му количество кърма през първите 5 минути. 
8. Задължително оригвайте бебето след хранене. Това е особено важно за лакомите и жадни бебета.
9. От изключително важно значение за новороденото през първите дни от раждането му е коластрата. Тя е в малко количество, богата на белтъчини. Поради намаленото съдържание на мазнини и захар тя е по-лесно смилаема в сравнение със заместителите на майчина кърма. Коластрата е с високо съдържание на имуноглобулини, което предпазва новороденото от инфекции. Преходът на коластрата в зряло мляко е индивидуален - той зависи от честотата и продължителността, с която суче бебето. Организмът на кърмачката се пренастройва според нуждите на детето. При естествени условия за кърмене млечните жлези започват да отделят зряло мляко 24 часа след раждане. При ограничено кърмене това може да стане след 3 до 5 дена.

Изхождане на кърменото бебе

В първите дни след раждането детето отделя мекониум - чернозеленикави изпражнения. През следващите дни изхожданията променят цвета си като в зависимост от храната на майката са жълти, жълтозелени или кафеникави. Консистенцията им е кашава, почити течна. Честотата на изхожданията при кърмените бебета е различна - пелената може да е пълна преди всяко хранене или детето да се изхожда един път на няколко дена.

 Затруднения при кърмене

1. Има ли достатъчно мляко? 
Това е един от най-често задаваните въпроси. Как може да разберете дали кърмачето приема достатъчно мляко? Ако детето мокри пелените по шест или повече пъти на ден, ако има здрава, еластична кожа, ако наддава редовно, то няма причини за безпокойство. Плачът на детето, омекването на гърдите, пробното кърмене не са критерии, по които можете да прецените дали имате достатъчно мляко и дали бебето приема достатъчно кърма.

При хипогалактия ( намаляване на кърмата )
• Поставяйте бебето по-често на гърда. Колкото по-често кърмите, толкова повече мляко се образува. Ако се наложи събуждайте детето.
• Приемът на достатъчно течности и пълноценното хранене са от особено значение.
• Наблюденията показват, че между седмия и десетия ден, около шестата и дванадесетата седмица бебетата преживяват тласък в растежа си, в резултат на което имат нужда от повече кърма. В тези случаи, за да се увеличи млякото, е необходимо по-често поставяне на детето на гърда. Кърменето on demand (при поискване от кърмачето) стимулира отделянето на мляко. Нужни са няколко дена, за да се увеличи кърмата.

2. При галакторея и задръжка на кърма
• Ограничете приема на течности.
• Не изцеждайте гърдите си докрай, а само да облекчите напрежението в тях. Изцеждайки ги докрай, вие сигнализирате, че потребностите на бебето са нараснали и вашият организъм произвежда още повече мляко.
• Топлият душ (не горещият!!!) носи облекчение.
• Компресите с лед облекчават болките в гърдите.
• През последните години се препоръчва т. нар. ротационен принцип, при който на всеки 5 минути се променя позата на кърмене. По този начин се постига по-пълно изпразване на всички дялове на млечната жлеза и предпазване на зърното от образуване на рагади.
3. Рагади 
• Най-честата причина за образуване на рагади е неправилното поставяне на бебето на гърдата, както и тогава, когато бебето не обхваща достатъчно голяма част от ареолата. Необходимо да се научете да слагате бебето на гърда правилно.
• Когато кожата е чувствителна, суха и недостатъчно еластична измиването на гърдите със сапун допълнително допринася за задълбочаване на рагадите. За да се предпазите, ограничете продължителността на кърмене и кърмете по-често - така бебето няма да огладнява много и силата, с която то суче ще бъде по-малка.
• Едностранното натоварване на зърното също може да бъде причина за рагади - променете позата на кърмене, така че долната челюст на детето да попада на различно място.

4. Кърмене след Цезарово сечение 
Цезаровото сечение не е причина за отказ от кърмене. Ако се чувствате 
добре, можете да сложите бебето на гърда с помощта на обслужващия
персонал. Добре е това да стане възможно по-рано след раждане. 
5. Детето Ви плаче?
Много често плачът на бебето се третира като глад или колики. Всъщност има много причини за него. Плачът е единственият начин, по който детето сигнализира за дискомфорт. Причина за непрекъснатия болезнен плач могат да бъдат както колики, така и промяната в температурата на околната среда. Децата, които сучат лакомо и бързо, гълтат много въздух поради което имат силни болки в коремчето и плачат след нахранване. Непрекъснатото сукане, при което детето приема по-голямо количество отколкото е вместимостта на стомахчето му също причинява болки, крайната изявата, на които е плачът.


Детето страда от колики:
• Внимавайте какво консумирате, тъй като някои от храните могат да са причина за коликите.
• Задължително оригвайте бебето след всяко хранене, за да изхвърли погълнатия въздух. Лакомото бебе оригвайте по няколко пъти.
• Не прехранвайте бебето.
• Масажът около пъпчето и по хода на часовниковата стрелка води до облекчение.
• Затоплянето на коремчето също облекчава коликите.
• Внимавайте с капките и чайовете за колики - използвайте ги след консултация с лекар.

Лакомо бебе
• Хранете бебето по-често.
• Оригвайте бебето по време на хранене, особено когато млякото тече лесно и обилно.
• За да се предпазите от разраняване на зърната, сменяйте позата на кърмене

КАКВО ОЩЕ ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

С оглед подпомагане на кърменето през 1981 год. СЗО приема Международен кодекс за маркетинг на заместителите на кърма. Към 1998 г. той е подписан от 116 страни. Този кодекс забранява рекламата на заместители на майчина кърма, както и „инвестирането" в здравни работници. 

автор: д-р А. Хариева, педиатър

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да може да функционира правилно. Повече за бисквитките Разбрах и приемам!